Award

Social Innovation Award

Vrijdag 23 september werd voor de zesde keer de Social Innovation Award uitgereikt. Quiet.nl, een website voor gratis producten en diensten, was de gelukkige winnaar van deze award en mocht de prijs ontvangen uit handen van burgemeester Peter Noordanus. Na een succesvolle pitch werden de publieksprijs en de runner-up award gewonnen door BuurtWhatsApp Tilburg / WaakSamen, een app die het mogelijk maakt om verdachte omstandigheden te melden. De andere genomineerden waren Willem II passage en Dementie Coöperatie Oisterwijk. De awards werden uitgereikt in het kader van de European Socal Innovation Week 2016 die plaatsvond van 19 tot en met 23 september 2016 in de Spoorzone.

“Social Innovation lijkt een abstract begrip, maar is in wezen heel concreet. Social Innovation gaat over een betere en slimmere samenwerking tussen mensen. De combinatie met technologische vernieuwing en bijvoorbeeld informatisering biedt daar verrassende, nieuwe mogelijkheden in”, aldus burgemeester Noordanus.

De genomineerde projecten voor de Social Innovation Award 2016 waren:

Quiet.nl

In Nederland leven ongeveer 1,25 miljoen mensen in armoede, waarvan de helft langdurig (langer dan 3 jaar). In Tilburg is de Quietcommunity ontstaan. Quiet, oorspronkelijk de tegenhanger van de Quote500, komt in actie tegen dit maatschappelijke probleem. Het resultaat is een online platform waarop (lokale) bedrijven – altijd gratis – hulp, producten en diensten kunnen aanbieden aan mensen die nét dat beetje extra goed kunnen gebruiken. Voor ondernemers is het een kleine moeite om iets terug te geven aan de gemeenschap. Quiet.nl is ingestuurd door Freshheads en Quiet.

Bekijk de presentatie van Quiet.nl

BuurtWhatsApp Tilburg / WaakSamen

WaakSamen is een gratis applicatie voor IPhone en Android toestellen. Indien er verdachte omstandigheden zijn in een wijk of straat kan de gebruiker zeer gebruiksvriendelijk een melding maken. De applicatie is ontwikkeld omdat er vanuit BuurtWhatsApp gebruikers geluiden kwamen dat het snel opstellen van een duidelijke melding best lastig kan zijn. WaakSamen levert een uitgebreide melding waardoor er veel bruikbare informatie vrijkomt voor zowel de gemeente als de politie. BuurtWhatsApp Tilburg / WaakSamen is ingestuurd door VCS Observation en de gemeente Tilburg
.

Bekijk de presentatie van BuurtWhatsApp Tilburg / WaakSamen

Willem II passage

Een innovatief ontwerp en inrichting van de nieuwe onderdoorgang onder het spoor in Tilburg: de Willem II passage. In 2009 startte de gemeente Tilburg met een Europese aanbesteding de herontwikkeling van het Spoorzone-gebied. Op dit gebied was voorheen de NS-werkplaats gevestigd. Jarenlang heeft deze werkplaats het Spoorzonegebied gedomineerd en bovendien feitelijk een barrière gevormd tussen het noordelijk het zuidelijk deel van de stad. De ambitie was om een onderdoorgang te realiseren die als prettig en veilig wordt ervaren. Daarbij is nadrukkelijk aan ontwerpers gevraagd om hierbij ook innovatieve middelen in te zetten. Naar aanleiding van veel gesprekken, betrokkenheid en sessies met gebruikers, burgers, studenten en betrokken partijen is het definitieve ontwerp van de passage ontstaan. Willem II passage is ingestuurd door gemeente Tilburg.

Bekijk de presentatie van Willem II passage

Dementie Coöperatie Oisterwijk

Doel van de Dementie Coöperatie Oisterwijk is het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven gericht op een dementievriendelijke samenleving. Door de Coördinatiegroep Dementievriendelijk Oisterwijk en de Dementie Coöperatie Oisterwijk is een veelheid aan initiatieven geïnitieerd dan wel ondersteund, waarin taboedoorbreking en samenwerking sleutelwoorden zijn. Zoals de ontwikkeling van een Oisterwijkse Dementiewijzer (naar voorbeeld van het Vlaams Expertisecentrum Dementie), met tips omtrent communicatie met mensen met dementie en informatie voor mantelzorgers.

Social Innovation Award Academy

Inzendingen voor de award kwamen uit het hele land en uit België. Winnaars van de award vormen samen de Social Innovation Award Academy. Zij komen regelmatig samen om de ontwikkelingen in hun innovatie te bespreken en te bekijken hoe werken aan Social Innovation verder versterkt kan worden.

Sign up for all events you want to attend during ESIW16!

The European Social Innovation Week itself is co-produced; companies, organisations and individuals can participate in ESIW15 by organizing their own event during the week. Sharing knowledge experiences and inspiration is key. The final program is put together by the program committee on the basis of the submitted initiatives.

View timetable